[Admin]

Изберете език: [Српски] [Български]

Начална Интервю Новини Настоящ сезон Спортно дружество Клубове Секции Канцелария за млади Фен клуб Контакт

Почетна

Владица Манасијев,  тренер ФК МЛАДОСТ

Задовољан сам, али увек може боље

Манасиjev: Потенцијал наших играча је огроман, треба их пратити и посматрати не само њихов фудбалски, већ и њихов људски карактер.

Моји стални сарадници су Георги Георгијев и Љубомир Динов, један од најуспешнијих фудбалера у Босилеграду. Ту су и Иван Василев и Спаско Пенев, који несебично са мном деле своје тренерско знање, али је још важнији њихов педагошки приступ у раду са децом

ФК''Младост'' из Босилеграда, је заузео пето место на крају јесење полусезоне у Пчињској окружној лиги. Владица Манасијев, иначе и потпредседник СД''Младост'', је у клубу као играч прошао млађе селекције и стигао до првог тима.

По завршетку играчке каријере определио се за тренерски рад. Паралелно са вођењем екипе завршио је едукацију за тренера и добио UEFA лиценцу за рад у свим земљама у окриљу ове организације. Осим прве екипе, Манасијев брине и о млађим категоријама ФК''Младост''.

 Како оцењујете такмичарску сезону и пету позицију?

 - Задовољан сам, али увек може боље. Било је напорно и играчима и мени, али су нам победе биле најбоља мотивација да газимо даље. Наравно, било је и падова, али смо се још брже дизали.

 Шта Младост треба да учини да би поново била прва?

 - Да изађе на терен и победи првог следећег противника.

 Ко вам помаже у тренерском раду?

 - Моји стални сарадници су Георги Георгијев и Љубомир Динов, један од најуспешнијих фудбалера у Босилеграду. Ту су и Иван Василев и Спаско Пенев, који несебично са мном деле своје тренерско знање, али је још важнији њихов педагошки приступ у раду са децом.

 Како се сналазите на месту тренера младих фудбалера и колико је тешко пратити играче?

- Добро ми је на месту тренера, трудим се да радим  на стварању тима који побеђује. Пратим све играче, посебно оне  који по годишту могу да се нађу у старијој селекцији. У основи овог посла је велика посвећеност екипи. Ништа није тешко, уколико је циљ прављење доброг тима.

С обзиром да сада више радите са млађим селекцијама, аутоматски имате бољи увид у капацитет младих фудбалера у Босилеграду?

- Потенцијал наших играча је огроман, треба их пратити и посматрати не само њихов фудбалски, већ и њихов људски карактер.

Који се играчи нарочито истичу?

- Не волим да причам појединачно о играчима, нарочито не о младим момцима који морају да задрже хладну главу и обе ноге на земљи.

Какве савете дајете деци?

- Деца имају огромну љубав према фудбалу. Утичем на то да изграде лични однос према тренингу, утакмици, обавезама... Ако буду напредовали, тренирали и правилно се развијали, биће то зато што припадају лопти стопроцентно и зато што себе виде у том свету.

Да ли мислите да смо као народ талентовани за фудбал и шта нам то недостаје да одемо корак даље и у клупском и у репрезентативном фудбалу?

- Мислим да смо изузетно талентовани за фудбал. За већи резултатски успех надостаје нам чвршћа дисциплина, боља организација, мање еуфорије у поразима и у победама.

Антонета Зарева

 

ВЕЛИКА ПОМОЋ ПРЕДСЕДНИКА ЗАХАРИЈЕВА

 Захваљујући  одличној међународној сарадњи, од ФК''Левски'' из Бугарске добили смо нове дресове, шортсеве и штуцне. Велику подршку имамо од општине Босилеград и председника Владимира Захаријева, који нас често обиђе на тренинзима и увек можемо да рачунамо на његову помоћ. Ми смо скроман клуб, а наши трошкови се искључиво своде на најнужније.

 

 

САЊА ВЕЛИЧКОВИЋ, ИНСТРУКТОР ПЛЕСА

 Све је лепше кроз игру

sanja_velickovic
Плес обогаћује живот и доноси радост. У суштини, плес је део општег васпитања, а утиче и на тело и на дух. Интелектуално, плес повећава способност памћења, развија креативност и жељу за новим сазнањима. Плес буди осећај за лепо, а мали плесачи се уче добрим манирима и култури комуникације, уз стицање самопоуздања

СД''Младост'', у сарадњи са удружењем за развој спортског плеса ''Топ денс'' из Врања, реализује пројекат  ''Плесом ка здравом животу''. Овај пројекат спроводи се од септембра, а рад плесне школе побудио је велико интересовање младих. У сали Центра културе плесне кораке учи четрдесетак девојчица и дечака, под руководством инструкторке плеса Сање Величковић.

 Kада је основана ваша плесна школa?

-  Школа је почела са радом марта 2009. Рекреативног је карактера, тј. не ради се са такмичарским паровима. Основна карактеристика је рад  у опуштеној атмосфери, а уз савлађивање плесних корака обавезно иду добра забава и дружење.

 Ко ти помаже у раду са децом?

 -  Мој стални сарадник је Драган Нисић, који је иначе професионалац у свом раду.

 Који су главни мотиви и циљеви вашег рада?

  -  Основни циљ плесне школе је обучавање деце и младих и стварање одговорности и уметничко, спортских навика кроз активно бављење плесом. Исто тако, и јачање омладинско-културне сарадње, нормалан психо-физички развој и популаризација спорта и здравог начина живота код младих.

Зашто је плес добар за децу?

 -  Плес обогаћује живот и доноси радост. У суштини, плес је део општег васпитања, а утиче и на тело и на дух. Интелектуално, плес повећава способност памћења, развија креативност и жељу за новим сазнањима. Плес буди осећај за лепо, а мали плесачи се уче добрим манирима и култури комуникације, уз стицање самопоуздања.

Да ли су ученици добро савладали прве и основне кораке?

-  Примарна активност школе су курсеви за децу који се одржавају једном недељно по 90 минута:  ритмичке игре (чоко-чоко, колита, хоки- поки), латино-амерички плесови (cha cha cha, салса, танго, самба, румба,passo double) и стандардни: енглески и бечки валцери.  Млади Босилеграђани су се у великом броју одазвали. Са задовољством су научили прве плесне кораке, а потом и cha- cha -chajaiv и салсу. Након тога смо наставили са стандардним и спортским плесовима, а када се и то савлада идемо  према захтевнијим плесовима..

 Какви су утисци ученика плесне школе?

  -  Како кажу учесници, до уписа у плесну школу нису ни знали какви све плесови  постоје. Када су савладали прве плесне кораке, толико су се одушевили да су    одлучили да науче све што се научити може.

Kад планирате да се представите публици?

- На пролеће планирамо бал на којем ће плесачи бити наши мали полазници. Тим  спектаклом плеса, полазници ће показати својим родитељима и пријатељима све вештине које су научили. Сматрам да ће то бити врло леп и занимљив догађaj. Задовољство отварањем плесне школе исказали су и родитељи који кажу како је добро што у Босилеграду има све више активности у које се деца и млади могу укључити, јер тако уче неке лепе ствари у којима уживају, а истовремено проналазе задовољство  изван уобичајне игре после школе.

Антонета Зарева

 

НИКОЛА ЛАЗИЋ, новинар

Новинарство је динамичан, занимљив посао

Уз подршку општине Владимира Захаријева и председника СД Младост Стефана Стојкова, у Канцеларији за младе у Босилеграду, септембра је почела Школа новинарства коју води Никола Лазић. Лазић је уредник у недељнику Врањске и координатор Балканске истраживачке новинарске мреже (БИРН) за југ Србије, добитник неколико новинарских награда. Поред јачања омладинског потенцијала, што је један од начина да млади не напуштају места у којима живе, већ да у њима пројектују будућност, циљ новинарске школе је да до маја следеће године, до када траје пројекат, оспособи неколико младих за самосталан рад.

Колико се дуго бавите новинарством?

- Од новинарства живим од 2000. годиине и могу рећи да сам случајно почео да се бавим овим послом, мада сам га одувек волео. У Бујановцу је у лето те године почела да ради школа слична овој у Босилеграду, коју је водио наш познати новинар Мирослав Филиповић. Он ме је касније прпоручио Врањским, у којима и данас радим, као новинар у уредник.

 Шта вас је мотивисало да одаберете баш овај позив?

- Рекох, овај посао ме је одувек привлачио. И раније сам обожавао да читам новине и трудио се да будем информисан о свему што се дешава не само у мом окружењу, тако да је ово чиме се сада бавим само логичан след догађаја. Новинарство је динамичан, занимљив посао. Иако често нимало лак, лако "уђе у крв" и не пушта. Данас себе не бих могао да замислим у некој другој професији.

 Чему можемо захвалити ваш долазак у Босилеграду?

-  Вашем председнику Захаријеву, кога сам позвао, образложио му идеју, а он ме касније повезао са господином Стојковим. Тако је почело, а ову прилику бих искористио да се захвалим обојици јер су препознали потребе вас који живите овде. Прошле године сам добио међународну лиценцу за новинарског тренера и задовољство ми је што сам добио прилику да вама у Босилеграду пренесем своје знање. 

  Да ли вам jе тешко пратити рад полазника?

- Нимало. Рад са полазницима школе ме необично релаксира и могу рећи да ми пружа велико задовољство јер радим са људима жељним нових знања. Могу рећи да људи са којима радим одлично напредују и да ће многи од њих ускоро моћи да самостално раде.

 Ко вам помаже у обуци?

- Помаже ми Сања Петров, моја млада колегиница из редакције, која ову прилику користи да и сама нешто научи. 

 Како оцењујете медијску сцену у Србији?

- У Србији има много добрих новинара, али нажалост и оних који се тако представљају. Многи медији ставили су се у службу политичара и крупног капитала, заборавивши основниу функцију сваког медија - да истинито и објективно информише јавност. 

 Утисци и запажања о раду новинарских секција?

- Већ сам рекао да сам одушевљен не само талентом вас који похађате часове новинарства, већ и топлим пријемом на који сам наишао у Босилеграду. 

                                                                                                           Антонета Заревa

ЕЛИЗАБЕТА ЦЕКОВ, тренер аеробик секције

Спорта никад довољно

СД''Младост'' је пре десет месеци покренуло аеробик секцију, у чијем саставу постоје две групе  полазника,води их Елизабета Цеков, двадесеттрогодишња професорка физичког васпитања. Своје интересовање за спортске активности исказала је још као млада, што је и резултирало да њена професија има директне везе са спортом.

 Опишите нам укратко како изгледа један ваш час?

 -У оквиру СД''Младост'' функционише аеробик секција која има десетак полазница. Сваки тренинг почиње загревањем, а затим следи аеробни део. Кораци су елементи преузети из денса и хип-хопа. Реализују се вежбе обликовања и затезања тела и на крају следе вежбе истезања и опуштања.

 Какви су утисци, колико су полазнице задовољне и редовне на аеробик тренинзима?

- Спорта никад довољно. Најбитније је радити нешто са срцем и вољом, и ако вежбамо само неколико месеци, ефекти су већ видљиви. Три - четири пута недељно имамо једночасовни тренинг у сали Центра културе. Само дружење међу полазницама је добро, а наш циљ јесте опуштање, тренирање и добро дружење. Дакле, ово је одлична прилика да позовемо све девојчице, девојке, жене,  којима је стало до своје линије и здравог начина живота, да дођу.

 Да ли правилна исхрана утиче на физичку активност?

 -Правилна исхрана је индивидуална ствар сваког појединца, па тако и особе која се бави спортом. Правлном исхраном могу да се постигну значајни ефекти у побољшању тренинга и његовим резултатима.

 Нешто о плановима за будућност?

 -Трудићу се да аеробик као спорт узме што већег маха у Босилеграду, за шта имам велику подршку претседника СД''Младост'' Стефана Стојкова. Добар пример нам дају фудбалски и одбојкашки клубови који су довели до тога да пуно деце заволи тај спорт. Резултат су стотинак малишана који се активно баве овим спортовима, што је и показатељ да Босилеград има потенцијале, само децу треба на време анимирати.

Антонета Заревa

 

Мирослав Георгијев, тренер ОК Младост

Играти одбојку је савршен осећаj

miroslavМирослав Георгијев, тренер ОК Младост у одбојци је од њеног оснивања у Босилеграду, у почетку као играч, а потом тренер мушке и женске екипе свих категорија. Са сениорима мушког Oдбојкашког клуба заузеo je пету позицију у Међуокружној лиги Лесковац, а са пионирима друго место на међушколском турниру у Софији 09.12.2012 године. Рад на тренингу описује као савршен осећај.

Како одбојка утиче на твој живот?  

- Осим добре игре ништа није важно тих два сата, а када се заврши тренинг схватиш колико ти је било савршено и једва чекаш следећи дан да се тај осећај понови – каже Георгијев.

Када је формиран одбојкашки клуб?

- Одбојкашки клуб постоји од 2007. године и има три екипе: сениори, кадети и пионири.

Колико си задовољан тренутним играчким кадром и оствареним резултатима?

- Играчким кадром сам задовољан, имамо солидан тим који би уз неколико појачања био способан да се бори за пласман у виши ранг. Због обавеза играча према послу, школи или факултету не играмо на  свакој утакмици у комплетном саставу, тако да сам задовољан када дође свих 12 играча. У тиму су момци од 80. до 94. годишта, од школараца и студената до нешто старијих који су запослени, а одбојком се баве из чисте љубави према њој. Што се тиче резултата, имајући у виду целокупну ситуацију у којој се клуб налази, могу рећи да сам делимично задовољан, али увек може боље. Такмичимо се у Међуокружној лиги Лесковац, ривали су нам Младост из Врања, Дубочица, Морава, Флака и Сурдулица. Остварили смо једну победу у првом делу сезоне против Флаке.

Поред улоге примача као играч, обављаш и функцију тренера. Како усклађујеш те две улоге? 

- Тешко је ускладити обе улоге у тиму, јер је тешко одрадити максимално тренинг и уједно водити исти. Још теже је на утакмици, јер док сам у игри сконцентрисан сам на своје задатке тако да не могу да видим како играју моји саиграчи, све њихове потезе и евентуалне грешке. Међутим, ми смо уигран тим и разумемо се у игри, момци су одлични тако да ми је задовољство радити са њима.

Да ли сте задовољни учешћем пионира на такмичењу у Софији?

-  Да, то је велики успех за наше дечаке. Освојили су друго место на Међушколском турниру у Софији и надам се да ће их овај успех додатно стимулисати. 

Какви су вам планови за наредни период?

- Као град са доста талентоване деце, требало би да имамо клуб у неком вишем рангу, надам се да ће се то у неко скорије време и десити.

 

Антонета Зарева

 

 

Slideshow image

Презентаця на работата на Спортно дружество "Младост"
Приятелска среща Младост-Левски(София)
Открита забавна школа по футбол - Босилеград 2012
eXTReMe Tracker

Спортно дружество "Mладост" Босилеград 2012. Designed by Voislav Bozilov